Sprzęt używany przez fachowców z zakresu zdrowego żywienia a wartość posiłków

Nie da się ukryć, że najwięcej wartości odżywczych mają w sobie surowe produkty, jednak nie wszystkie spośród nich można zjadać bez wcześniejszego poddania ich obróbce cieplnej. Trudno wyobrazić sobie na przykład jedzenie surowego mięsa. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że to czy smażymy, pieczemy czy może gotujemy poszczególne produkty, wpływa na ich skład, redukując na przykład ilość witamin.

Co jesteśmy w stanie zrobić, aby ubytki były jak najmniejsze? Z pomocą może przyjść nam sprzęt używany przez fachowców z zakresu zdrowego żywienia. Długotrwałe smażenie powoduje na przykład duże utraty białka, witaminy A czy witaminy B1. Gotowanie pozbawia pokarmy większości witaminy C, jaka wcześniej się w nich znajdowała.

Wszystkie te składniki są niezwykle istotne, dlatego też warto postarać się zminimalizować ryzyko ich utraty. Jak to zrobić? Po pierwsze, warzywa warto gotować w całości, nie pozbawiając ich przy tym skórki – można robić to na przykład w parowarze. Po drugie, należy skracać czas obróbki termicznej do absolutnie niezbędnego minimum – tutaj pomocny może okazać się na przykład wok.

Warto uświadomić sobie również, że mikrofale powodują najmniejsze straty witamin w porównaniu z innymi procesami (jak widać, nie taka mikrofalówka straszna). Sprzęt używany przez fachowców z zakresu zdrowego żywienia bynajmniej nie musi być specjalistyczny – bardzo często znajduje się w każdej kuchni. A nawet jeśli go tam nie ma, ewentualny zakup wystarcza na całe lata, więc można potraktować go po prostu jak inwestycję.